OM HJÄRUP

Hjärup av igår

Hjärup, som är beläget mitt på slätten ca 5 km söder om Lund och ca 10 km norr om Malmö, har sedan mer än tusen år anor som boplats. Genom utgrävningarna i Uppåkra har man fått mycket intressant information om hur man levde på den tiden.

Det är dock först sedan början av 1800-talet som Hjärup varit utsatt på någon karta, då med ett femtontal gårdar. Sedan 1960/70-talet har det kontinuerligt skett en utbyggnad i Hjärup med en stor inflyttning som fortfarande pågår. Bebyggelsen består i huvudsak av radhus och villor.

Hjärup idag och i framtiden

Hjärup är ett lugnt, grönt, växande samhälle med ca 5700 invånare och skolor av hög kvalitet. Orten tillhör Staffanstorps kommun och ligger i Uppåkra socken. Det korta pendlingsavståndet till Lund och Malmö gör Hjärup till en attraktiv ort att bosätta sig på. Utbyggnaden till fyra järnvägsspår mellan Arlöv och Flackarp kommer att dominera bilden av Hjärup de kommande åren liksom det fortsatta byggandet av nya bostadsområden och anläggning av en ny park. Väster om järnvägsspåren ligger “Hansastaden” Jakriborg som lockar till sig många besökare för sin originalitet och sina återkommande evenemang.

HJÄRUP FRÅN A - Ö

Avstånd, kommunikationer och pendling

TÅG

Att Pågatågen söder- och norrut stannar i Hjärup en gång i halvtimmen lockar många att flytta hit.
Till Lund tar det ca 5 minuter och många tåg går vidare till Eslöv, Höör och Helsingborg.
I andra riktningen stannar tågen på Malmö C (ca 10 minuter), Triangeln och Hyllie (med Malmö Arena och Emporia) för att gå vidare till Ystad och Simrishamn.
För att komma till Köpenhamn från Hjärup måste man byta tåg på Malmö C. Idag finns det en temporär tågstation som kommer att finnas under byggnadstiden till fyra spår mellan Malmö och Lund. Den ligger söder om gamla. Tågtrafiken har ungefär samma frekvens som tidigare och det förekommer längre planerade tågstopp.

BUSS
Regionbuss 130 går längs Gamla Lundavägen i östra Hjärup. Det tar ca 14 minuter till Lund (Bankgatan) och ca 24 minuter till Malmö (Värnhem).
Det finns också en linje 102 för resor mellan Hjärup och Staffanstorp på vardagar som går från fasta hållplatser enligt turlista. Resan måste beställas minst 2 timmar i förväg på Skånetrafiken-närtrafik, tel 0771-774499.

CYKEL
En populär form av pendling är cykelpendlingen. Det finns cykelvägar både mot Malmö, Lund, Staffanstorp och Lomma. Ett snabbcykelstråk mellan Malmö-Lund är under diskussion.
Ungefärliga cykeltider är ca 20 minuter till centrala Lund och ca 35 minuter till centrala Malmö.

FLYG
Malmö Airport (Sturup) är belägen ca 25 km från Hjärup. Kan nås med bil eller med flygbuss från Lund.
Copenhagen Airport (Kastrup) nås enklast med tåg till Malmö C för byte till Öresundståg.

Badstrand, småbåtshamn

Hjärup ligger ca 5 km från Öresund. Närmaste badstrand finns i Lomma, dit det är populärt att åka på sommaren. Stranden nås enkelt med både bil och cykel.
I Lomma finns en småbåtshamn. Lommabuktens seglarklubb har hand om kölistor till båtplats.

Bilpool

Denna inrättning finns vid Hjärups station och erbjuder dig och dina grannar en enkel och smidig tillgång till en bil, och har miljömässiga och ekonomiska fördelar jämfört med att äga en egen bil.

Forum Hjärup - Hjärupslundsskolan med Bibliotek, Fritidsgård och Idrottshall

Hjärups bibliotek är beläget i Forum Hjärup där det också finns en mindre fritidsgård. Biblioteket kan erbjuda böcker, ljudböcker, tidningar, CD-skivor och filmer (mot viss avgift). Två datorer finns tillgängliga. Biblioteket anordnar aktiviteter för både vuxna och barn enligt program som ges ut vår och höst. Med Meröppetkort är det möjligt att besöka biblioteket kl 07.00 - 22.00 alla dagar.

Forum Hjärup är en mötesplats för Hjärupsborna och Hjärups Byalag har sina arrangemang i Hjärupslundsskolans matsal. Här finns även en stor idrottshall.

Förskolor, skolor och fritidsgårdar

KOMMUNALA FÖRSKOLOR

 • Lapptäcket
 • Stationsbyn
 • Uppåkra förskola
 • Ängslyckan

KOMMUNALA SKOLOR

 • Hjärups skola (F-6)
 • Hjärupslundsskolan (7-9)
 • Uppåkra skola (F-6)

FRISTÅENDE FÖRSKOLOR

 • Hjärups Montessoriförskola
 • Klockaregårdens förskola
 • Maria förskola
 • Trädgårdslundens förskola

FRISTÅENDE SKOLOR

 • Montessori (F-6)

FRITIDSGÅRDAR

 • Hjärupslundsskolan i Forum
 • Fritidsgården på Uppåkraskolan

Gym, friskvård och idrott

SIMHALLAR

De närmaste simhallarna finns i Burlöv, Lomma, Lund och Staffanstorp.

STUDIO S FRISKVÅRD

Finns nära Jakriborg.

MOTIONSSLINGA

Startar vid Nafnes torg, Fredriks väg.

STAVGÅNG

Anordnas av Hjärups Byalag tisdagar och torsdagar.

UPPÅKRA IF (UIF)

Fotboll på olika nivåer samt badminton. Fotbollsplanen heter Uppåkravallen och här finns det även ett klubbhus.

HJÄRUPSLUNDSSKOLANS GYMNASTIKSAL

 • Budoklubb
 • Gympa (Friskis & Svettis)
 • Mental rekreation - Yoga
 • Innebandy

Hjärups Byalag

Hjärups Byalag är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som verkar för att Hjärupsbornas intressen tillvaratas. Byalaget ger under normala förhållanden ut informationsbrevet Byabladet och sitt program vår och höst.

Hjärupsgårdens företagscenter

På Hjärupsgården finns ett antal företag i olika branscher.

Hälsovård

HÄLSOMEDICINSKT CENTER

Vårdcentral med läkare, barnmorska, psykolog, sjukgymnast/fysioterapeut och distriktssköterska. Är inrymd i ett av Bonumhusen vid Fredriks väg.
Närmaste apotek finns i Lund, Lomma, Staffanstorp samt på Burlöv Center.
För tandvård hänvisas till Folktandvården i Staffanstorp eller Lund.

Kyrklig verksamhet

Hjärup tillhör Uppåkra församling. Församlingskyrka är Uppåkra kyrka. Församlingsgården med pastorsexpeditionen ligger vid Nafnes torg. Här äger de flesta av sammankomsterna rum, bl.a. föredrag, barnverksamhet, öppet hus samt körer för alla åldrar.

Livsmedelsbutik

Tempo som är beläget på Jakriborgsområdet. Här kan du även lämna in batterier, glödlampor och småelektronik samt panta flaskor.
Paketutlämning genom Schenker, Postnord och DHL sker här. För övriga postärenden hänvisas till ICA Staffanstorp, Bråhögsplatsen.

Midsommarfirande

Anordnas av Hjärups Byalag. Arrangemanget äger rum i Scoutparken på midsommaraftons eftermiddag.

Postärenden

Se under rubriken Livsmedelsbutik.

Restauranger, bagerier, kaféer

Hjärups Pizzeria & Restaurang har menyer för både pizza och annan mat. Bykrogen finns i anslutning till Klöverlyckans äldreboende. Har lunchservering.

Se under rubriken Livsmedelsbutik.

Scoutverksamhet

UPPÅKRA SCOUTKÅR

Erbjuder aktiviteter för både barn, ungdomar och vuxna i alla åldrar och finns i Scoutparken mittemot Hjärups skola.

Äldreboende

BONUM SENIORBOENDE

Bostadsrättföreningen Nafnes gård har 48 lägenheter för 55+ på Fredriks väg.

KLÖVERLYCKANS SÄRSKILDA BOENDE

Klöverlyckan är inrymd i HSB:s bostadsrättsförening Centrumgården, Centrumstigen 4 C. Ägare är Staffanstorps kommun, HSB Skåne och HSB Omsorg i en ekonomisk förening. Inom boendet finns 11 lägenheter och en korttidslägenhet.

MEDELPUNKTEN

Är mötesplats för pensionärer i Staffanstorp. Ordnar även aktiviteter ”Senior Hjärup” öppna för allmänheten i Bykrogens lokaler.


Kontakta oss

Vill du veta mer vad vi sysslar med idag och har utfört den senaste tiden får du gärna skriva till oss. Alla typer av frågor som rör Hjärup, Byalagets verksamheten eller våra aktiviteter är välkomna.

➢ Skicka ett epostmeddelande till oss

Byalaget på Facebook

Vi i Byalaget upplever att det händer mer än vad man tror i Hjärup men att det är svårt att nå ut med all information till alla bybor. På vår Facebook-sida kan du läsa och finna information om aktiviteter, kommande event och samrådsmöten.

Länk till Facebook-sidan

Bildgalleri